bezoekers sinds 1 januari 2022



VIP - bezoeken

Coördinatie VIP - bezoeken

Bij koninklijke bezoeken en/of bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders (VIP’s) had de ID  tot 1994 de centrale coördinatie voor de politie Rotterdam (Rijnmond).(10)

Hoewel de uitvoering van een VIP-regeling primair een taak was van de politiedistricten, vereisten bezoeken van VIP’s mede door de protocollaire aspecten, een eenduidige aanpak. Veelal overschreden dergelijke bezoeken bovendien de districtsgrenzen. In de regel waren er ook diverse andere diensten bij een dergelijk bezoek betrokken.(10)

De ID Rotterdam nam, zo nodig op landelijk niveau, deel aan voorbesprekingen, informeerde daarvoor in aanmerking komende diensten over alle facetten van een bezoek en deed zo nodig onderzoek naar betrouwbaarheid van personen die bij dergelijke bezoeken aanwezig waren.

1987   Opening WTC Rotterdam

Er zal altijd wel een moment zijn waarop een ID medewerker een eerste VIP-bezoek mag voor bespreken en begeleiden. Dit is in dit geval de opening van het WTC Rotterdam.Op 25-11-1987  wordt door de toenmalige koningin Beatrix het World Trade Center (WTC) Rotterdam, gelegen aan het Beursplein, geopend. Buiten dat voor deze gelegenheid vele besprekingen vooraf gingen, waarbij veelal ook de adjudant van de koningin aanwezig is, worden op de plaatsen die de koningin zal bezoeken minutieuze bomverkenningen gedaan.  

Vanwege het feit dat dit voor de ID medewerker zijn eerste VIP begeleiding is wordt daartoe een kostuum gekocht. Dit diende zelf betaald te worden. Daar een dergelijk kostuum een ruime snit diende te hebben om onzichtbaar het holster met daarin het vuurwapen te kunnen bergen, voldeed het reeds in gebruik zijnde kostuum niet.Later is na enige druk op de politieleiding toch nog een eenmalige vergoeding gekomen groot f ????

Badges gaven aan o.a. de ID medewerkers toegang tot de beveiligde gebieden bij die evenementen en bezoeken. De ID was in die periode nog voorzien van een vuurwapen, de WaltherP5 (bij politie NL in gebruik 1979-2012).

 

Bovendien gaf de ID veiligheidsadviezen, deed in de functie van bomverkenner preventief onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven en trad voor en tijdens een bezoek als  intermediair op. Tevens werd advies gegeven met betrekking tot de te volgen route en werd zo nodig een risico-analyse gemaakt. (10)

 

 

Uit onderstaand krantenartikel van Het Vrije Volk van 26-11-1987 kun je opmaken dat hoe strak het bezoek van de koningin ook gepland is dient bij afwijking hiervan immer geïmproviseerd te worden.De ID rechercheur (auteur) die dan ook in de directe omgeving van de koningin is dient zodanig te handelen dat dit na niet door de omstanders is waar te nemen. In dit geval ging één van de schippers op een stoel staan en sprak in een volle zaal de koningin toe.

Met gepaste drang wordt de schipper hard aan zijn broekspijpen getrokken, zodanig dat het hem wel verstandig leek van de stoel te stappen. Door de spontane actie van de koningin waren de binnenschippers (te) dicht om de koningin gaan staan. In het volgende artikel in Het Vrije Volk wordt het bezoek en genoemde situatie nog eens geschetst.

(Foto boven: NRC Handelsblad, dd 25-11-1987)

HVV

De binnenvaartschippers Schram (midden) en Oost (met trui) (zie afbeelding aan rechter zijde) uitten Beatrix hun ongenoegen over de vrachtverdeling op de beurs. De koningin was, nadat zij het Beurs WTC-gebouw aan de Rotterdamse Coolsingel officieel had geopend, onverwacht ook de schippersbeurs binnengelopen en ging een gesprek met de aanwezigen aan. Even daar voor was er tussen om lading ruziënde binnenvaarders bijna een handgemeen ontstaan. Beatrix toonde veel belangstelling voor het al jaren slepende conflict tussen schippers en verladers. Na deze ontmoeting bracht de vorstin een bezoek aan de ook in de nieuwe WTC-toren gevestigde beurs voor assuradeuren. (Foto Jerry Lampen).

De binnenvaartschippers Schram (midden) en Oost (met trui) uitten gisteren tegenover koningin Beatrix hun ongenoegen over de vrachtverdeling op de beurs.nadat zij het Beurs WTC-gebouw aan de Rotterdamse Coolsingel officieel had geopend (Bron HVV 26-11-1987).

Koningin Beatrix grapt met WTC directeur van Engelenburg bij een maquette van het Rotterdamse beursgebouw, bij de officiële opening daarvan (Bron: HVV 26-11-1987).

 

ROTTERDAM — „Tja, als hare majesteit eerder tijd had gehad, dan... " Dan was het World Trade Center (WTC) eerder geopend geweest? President Commissaris E. A. van Walsum van Beurs Rotterdam NV, eigenaar van WTC, maakte de zin gistermiddag niet af omdat hij er zelf om moest lachen. Met opzet had het WTC namelijk gewacht tot het gebouw helemaal af was, alvorens koningin Beatrix te vragen om het te openen.Eén druk op een grote rode knop door de koningin betekende gisteren de officiële geboorte van een gebouw dat in Rotterdam nu al een begrip is. Koningin Beatrix ontstak, zonder dat ze dat zelf en de enkele honderden genodigden in de congreszaal dat zagen, de grote verticale U-balken langs de buitenkant van het 23-verdiepingen hoge gebouw.

Tegelijkertijd lichtte de naam Beurs World Trade Center op de gevel van het gebouw aan de Beursplein-zijde op.„Zo zien de mensen buiten ook dat u het  gebouw officieel heeft geopend," verklaarde Van Walsum de koningin.Voordat de president-commissaris had uitgelegd waar het om ging, had eigenlijk niemand in de zaal in de gaten wat de handeling nu eigenlijk inhield. De koningin drukte zelfs tweemaal op de knop omdat ze dacht dat de eerste keer was mislukt. In tegenstelling tot het gebouw was de openingshandeling allerminst bijzonder: de tl-balken branden namelijk al weken.De sjeu van zakelijk Nederland was gisteren uitgelopen om de opening van Beurs-World Trade Center zoals de toren officieel heet, bij te wonen. De loper was letterlijk uitgerold voor voornamelijk mannen die bijna zonder uitzondering in driedelig kostuum waren gehuld. Al ver voor de opening stond er veelpubliek tegen de dranghekken geleund om te kijken welke prominente gasten de trappen van 'het Beursgebouw' beklom-men. Koningin Beatrix grapt met WTC-directeur Van Engelenburg bij een maquette van het Rotterdamse beursgebouw.

Omroep

In de felle lichten van de lokale omroep Rotterdam, die op de stoep van de Beurs (en binnen) opnamen maakte, betraden de genodigden het WTC. Zenuwachtige taferelen speelden zich af toen koningin Beatrix haar opwachting maakte. Fotografen verdrongen zich om maar zo dicht mo-gelijk bij haar te komen, veiligheidsmensen liepen speurend om haar heen. De koni-gin werd opgewacht door vier heren: burgemeester A., Peper van Rotterdam, Commissaris van der Koningin van Zuid-Holland S. Patijn, de directeur van het WTC, H.J. van Engelenburg en de al genoemde president-commissaris Van Walsum. De koningin zaaide overigens onrust onder het publiek toen ze volledig in het wart gekleed de staatswagen uitkwam. De zwarte jas, de zwarte hoed en de zwarte lakschoenen zagen er allerminst feestelijk uit. Toen de vorstin even later bij de garderobe haar jas uit deed en afgaf (wie hield eigenlijk het nummertje bij zich?), kwam daar een mantelpakje in robijnrood met zwarte noppen onder vandaan,zodat alle twijfel werd wegge-nomen: ook de koningin is tevreden met het WTC.Schippersbeurs.  Koniningin Beatrix was ht onbetwiste middelpunt van de happening. Na de officiële haneling, maakte de koningin een wandeling door het WTC. De genodigden deden zich op dat moment al tegoed aan champagne van het huis en toastjes. Veel indruk maakte het bezoek van de koningin aan de schippersbeurs, één van de vier beursen in het WTC, dat voor de gebruikers volslagen onverwacht kwam. Een halfuurtje voordat de vorstin de beurs binnenwandelde, was het volgens enkele schippers nog bijna tot een handgemeen ge-komen. Inzet was het al weken voortdurende conflict over de evenredige vrachtverdeling en de onderhandse contracten die buiten de beurs om worden gesloten. De schippers Oost en Schram namen hun kans waar en legden de koningin uit waar het nu allemaal om ging. De Koningin hoorde van de twee schippers de problemen aan, toonde begrip, maar nam meteen de tijd voor een geintje:„Ik zwaai altijd maar u doet altijd net of u mij niet kent," sprak ze tot schipper Schram va de Onrust.
De wandeling ging na het onderonsje op de schippers-beurs besloten verder met een bezoek aan onder meer de beurs van verzekeraars en enkele verdiepingen. Architect Rob van Erk en directeur Van Engelenburg begeleidden de koningin daarbij. De rondleiding betekende het einde van het vorstelijke bezoek.  Tzt bezoek Clinton 2x foto Theo / Epi  

1992   Koninginnedag, 20 april, Rotterdam

Eén van de afgebeelde badges................

15. Burgemeester dr. A. Peper en een groot aantal leerlingen
van scholen uit de Afrikaanderwijk planten op het Afrikaanderplein een koningslinde, een geschenk van H.M. koningin Beatrix,als dank voor de ontvangst op Koninginnedag 1992.(Bron: rjb.x-cago.com/GARJB/1994)..

 

  

1995   Opening Mariniersmuseum, 10 december. Rotterdam

 

Foto: Overdracht Mariniersmuseum, (links van het 'Witte huis') nadat de koopmanshuizen steen voor steen waren opgebouwd. De huizen moesten in 1987 wijken voor de aanleg van de spoortunnel.

Het Mariniersmuseum is een museum dat uitsluitend handelt over het ontstaan en de geschiedenis van het Korps Mariniers. Het museum is sinds december 1995 gevestigd aan de Wijnhaven in Rotterdam en is organisatorisch ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD).

 

Na de officiële opening (10-12-1995) verlaat prins Bernhard het Mariniersmuseum der Koninklijke Marine. Links generaal-majoor der mariniers R. Spiekerman van Weezelenburg, commandant Korps mariniers. Links achter prins Bernhard de burgemeester van Rotterdam, dr. A. Peper. De (groen-witte) luifels op de achtergrond zijn van het voormalig café Het Bolwerk, gevestigd in het 'Witte Huis' (Bron: nimh-beeldbank.defensie.nl)

1997 Bezoek president van de USA Bill Clinton aan Rotterdam

Meerdere van de afgebeelde badges................Het is 28 mei 1997, en 50 jaar geleden dat Rotterdam de Marshallhulp kreeg, en aan de wederopbouw begon. Reden voor een feest, met natuurlijk de Amerikaanse president Bill Clinton. Een enorme organisatie ging vooraf.... 

(Bron: nrc.nl)

Clinton vol lof over 'groots' Rotterdam
ROTTERDAM, 29 MEI. Om zes uur jaagden nog wolken over Rotterdam, maar toen president Clinton sprak, om kwart over

acht, was de lucht strak blauw. Bill Clinton was, aan het eind van zijn openbare optreden in Nederland, gisteravond even genereus als het weer. Voor een paar duizend aanwezigen op de Wilhelminapier zei de Amerikaanse president dat de Verenigde Staten “niet kunnen hopen op een betere bondgenoot of vriend dan Nederland”.
29 mei 1997

De Clintons werden bij aankomst begroet met de 'Fanfare of the Common Men'. Ze genoten het meest van het optreden van de zangkoren van Amerikaanse kinderen uit Wassenaar en Rotterdam. Die zongen 'Don't stop thinking about tomorrow', het lijflied van Clinton in zijn verkiezingscampagne in 1992. De solo van saxofonist Hans Dulfer paste daar uitstekend bij.

In zijn toespraak tot 'de man uit Hope' (de plaats in de Amerikaanse deelstaat Arkansas waar Clinton werd geboren) bedankte burgemeester Peper de Verenigde Staten voor de Marshallhulp aan Nederland. Hij herinnerde aan de lange vriendschap tussen Nederland en de VS en de rol van Rotterdammers daarbij. De eerste Nederlandse ambassadeur in de VS was P.J. van Berckel (1783), voormalig burgemeester van Rotterdam. “Er is nog hoop voor mij”, zei Peper tot de geamuseerde toehoorders.

Clinton prees op zijn beurt zijn gastheer 'als een fantastische ambassadeur in de VS', de Rotterdamse haven als de 'grootste en drukste haven ter wereld' en Nederland 'als de eerste vriend van de Verenigde Staten in Europa'. Na zijn toespraak onthulde Clinton een bronzen plaquette met het portret van George Marshall, de Amerikaanse minister die de aanzet gaf tot het Amerikaanse hulpprogramma voor Europa. De bronzen plaat krijgt een plaats in het Rotterdamse stadhuis.

Clinton en zijn echtgenote Hillary waren minder dan een uur op het Thank You, America-feest naast de voormalige vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Het feest duurde drie uur - om negen uur precies was het bier op - en kostte Rotterdam een kleine twee miljoen gulden. De sfeer was opgewekt en een beetje Amerikaans. De veiligheidsmaatregelen - ook vanaf de hoogste daken van de omringende gebouwen waakte de politie - deden daaraan geen afbreuk.